Stäng fönster Tanum kn, TANUMS SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Beskrivning
Tanum socken ingår idag i Tanums kommun som består av både kustlandskap och jordbruksbygd där bebyggelsen ligger tätt intill bergssidorna för att inte inskränka på odlingsbar jord men också sjöar, skog och fjäll. Ett stora antal små samhällsbildningar där de flesta ligger i kustbandet har sitt ursprung i fiskerinäringens historia, Grebbestad den större av dessa. Tanumshede är centralorten ligger utefter E6 i de centrala delarna av socknen.

Söder om Tanum breder Tanumsslätten ut sig med hällristningsområden som Vitlycke ut sig samt äldre gårdar Tegneby och Gerum. Tegneby har till lika med Hovtorp kvarnbyggnader.

Byggnadsskicket har i stor utsträckning påverkats av den ekonomiska situationen under århundraden. Mycket får riktigt gamla hus finns kvar i Norra Bohuslän. Byggandets förutsättning har växlat i kommun på grund av att landskapet sträcker sig från skogrika trakter i öst till kala klippor i väst. Timmerhuset med enkelstugans utformning, med eller utan olika tillbyggnader, är den mest byggda bostaden och som finns kvar än idag.

Källa: