Stäng fönster Lidingö kn, TORSVIK, Stockholm

Beskrivning
Torsvik var ursprungligen ett torp under Hersby men blev så småningom hemmanet Hersby nr 3 eller Torsvik. Nedanför gården vid stranden låg färjeläget för den äldsta färjeförbindelsen mellan Ropsten och Lidingön. Färjetrafiken försvann när flottbron vid Larsberg byggdes 1803.
På 1880-talet låg Torsvik omgivet av sommarvillor. Sommargästerna rodde sig över till fastlandet intill 1884 då den nya flottbron mellan Torsvik och Ropsten stod färdig.

Då Stockholms stad, vid 1880-yalets början, beslöt att bygga Värtahamnen önskade stadens styresmän få bort flottbron mellan Larsberg och Lidingöbro värdshus. Skälet härför var att man behövde fritt inlopp till den nua hamnen. Staden köpte därför Lidingöbron, rev den och lät i stället bygga en ny flottbro mellan Torsvik och Ropsten. Denna bro förblev länge den enda fasta vägförbindelsen mellan Lidingön och fastlandet.

Vid Torsvik hade det under 1890-talet och vid 1900-talets början vuxit fram en oreglerad bebyggelse av villakaraktär. Det var dock inte fråga om någon egentlig villastad med planlagd tomtavstyckning, utan snarare om en successiv och oplanerad tomtavsöndring. Villorna var av enklare slag och i området bodde framför allt hantverkare och arbetare.