Stäng fönster Sala kn, SÖDRA KVARTERET, SALA, Västmanland

Beskrivning
Småstadsmiljö i södra delen av stadskärnan. Området innehåller affärslokaler, kontor, polisstation och bostäder. Husen varierar i höjd mellan en till tre våningar, med undantag av polishusets fyra våningar. De äldre gårdsmiljöerna är oftast omslutna av bostadshusen som ligger placerade utmed gatan och uthusen som placerats utmed tomtgränserna. Bebyggelsen härrör från slutet av 1700-talet och framåt i tiden. Ny-, om- och tillbyggnader har gjorts fram till idag. Övervägande delen av de äldsta husen är byggda i trä, främst timmer. De senare husen är byggda i trä, tegel eller moderna betongkonstruktioner. I kvarteret finns en idrottsplats placerad. På dess yta planeras i framtiden byggnation av bostäder.