Stäng fönster Vänersborg kn, FRÄNDEFORS SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Frändefors socken ligger norr om Vänersborg i Vänersborgs kommun. Landskapstypen i socknen är slätt- och mellanbygd där den största är delen slätmark men avbruten av impediment. Markerna är odlingsmarker inriktade på spannmålsproduktion, men här finns också en betydande djurhållning. Markerna har raka ägogränser.

Bebyggelsen är till största delen belägen på impediment i den brukbara jorden. Tvåvåningsbyggnaderna är förknippade med havreproduktionen på 1800-talet. Det finns både enkel- och parstugor med två våningar. Skiftesladugårdar och skiffertak är också vanligt förekommande i området. Under 1910-30-talen förekom stor nybyggnation av gårdsbyggnader knutna till animalieproduktionen.

Källa:
Agrarhistorisk landskapsöversikt – Västergötland och Dalsland. (2002) Länsstyrelsen västra Götaland. Publikation 2002:14