Stäng fönster Vänersborg kn, BRÅLANDA SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Brålanda socken ligger på Dalboslätten som till stor del är plan slättmark uppbruten av låga bergshällar. Verksamheten är främst inriktad på spannmåls där åkrarna bryts upp av skogbevuxna höjder. Djurhållning är också betydande i området. Skrifterna har haft inverkan i landskapet med raka gränser och bebyggelsen utskiftad. Brålanda och Mellerud viktiga orter för transport och förädling av jordbruksprodukter.

Tvåvånings bostadshus förknippas med havreepoken och enkelstugan i två våningar blev vanlig i samband med hemmansklyvningar men också på mindre jordbruk. Däremot blev parstugan med två våningar vanlig på större gårdar. Andra kännetecken på bebyggelsen är skiftesverksladugårdar och skiffertak på både boningshus och ekonomibyggnader. Viss nybyggnation förekom på gårdarna i samband med större djurhållning under 1910-30-talen.

Källa: