Stäng fönster Färgelanda kn, HÖGSÄTER SN, AGRAR SMÅIMDUSTRI, Västra Götaland

Beskrivning
Miljötexten är till största del baserad på Agrarhistorisk landskapsöversikt – Västergötland och Dalsland, från 2002, där landskapet i Västra Götaland beskrivs i 26 stora områden. Miljöbeskrivning är kanske därför inte helt applicerbar på de jämförelsevis små socknarna.

Högsäter socken i Färgelanda kommun har en landskapstyp som räknas som skogs- och dalbygd. Här finns gott om sjöar i dalgångarna som har en nord-sydlig riktning. Stora skogsområden somliga av dem fjälliknande.

Odlingsbygder i dalgångarna men det är skogsproduktion som dominerar i området.

På impediment i odlingsmarken ligger bebyggelsen. Bostadsbebyggelsen ofta något högre placerade än ekonomibyggnader. Den västsvenska gårdsformen är mycket vanlig och under 1800-talet blev en symmetrisk gruppering av mangård och flyglar bruklig. Bostadsbebyggelsen utgörs till stor del enkelstugor byggdes vid hemmansklyvningar på små gårdar medan den tvåvånings parstugan uppfördes på de större gårdarna.

Källa:
Agrarhistorisk landskapsöversikt – Västergötland och Dalsland. (2002) Länsstyrelsen västra Götaland, Rapport 2002:14