Stäng fönster Dals-Ed kn, DALS ED SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Dals Eds socken har del i två av de 26 områdena eftersom det ligger på gränsen.

Dals Ed ligger inom Dalslands spricklandskap, ett nät av dalar genom berg som betecknas ligga i sydsvenska fjäll- och höglandsområdet. Många av dalarna är vattendrag eller sjöar. Skog är en stor del av landskapet och består mestadels av gran eller gran och tall i blandskog. Skogen har och har haft storbetydelse för området. Förr var skogen bland annat jakt- och betesområden men här hämtades dessutom bränsle och byggnadsmaterial. Under en lång tid var kolning viktigt och likaså sågverksamheten. Skogen har också idag stort värde för näringslivet och tillsammans med jordbruket utgör de basen för försörjningen på landsbygden.

Bebyggelsen har bestått av många byggnader i timer, både man och ekonomibyggnader där enkelstugorna och parstugorna var den mest framträdande under 1800-talet och därefter, från 1870, är det det västsvenska dubbelhuset som dominerar på små och medelstora gårdar. Bygden visar också en påverkan av ett nordligare byggnadsskick med kölnor, linbastur och stolpbodar.

Källor förutom inventeringen: