Stäng fönster Vänersborg kn, VÄNE-RYR SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Området i vilket Väne-Ryr socken ligger betecknas som mellan- och dalbygd där stor del präglas av Göta älv. Närheten till ett flertal mindre och större kommuner och dess städer gör att landskapet uppvisar transportleder - vägar, järnvägar och båttrafik på älven.

Olandskapet består av odlingsmarker omväxlande med berg, kullar och skog. Produktionen består av dels jordbruk men närheten till städerna i området leder till industrier och tätortsexpansion.

Byggnadsskicket är västligt med dubbelhus vilka började byggas tidigt. Ekonomibyggander har uppförts både i skiftesverk och/eller timmer Industrier anlades tidigt i områden som Lilla Edet och Trollhättan samt i samband med byggandet av järnvägen under 1800-taletes senare del.

Källa: