Stäng fönster Mellerud kn, SKÅLLERUD SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Skållerud socken norr om Mellerud ett landskap som betecknas som slätt- och mellanbygd. Omgivningen består mestadels av den plana slättmarken men uppbruten av impediment. Spannmålsodling är en stor del av produktionen men också djurhållning. Åkrar och ängar visa tydligt raka ägogränser.

Inkomster av den rika havreproduktionen under 1800-talet gav spår i bebyggelsen genom att man gärna byggde tvåvåningshus. Både enkel- och parstugor med två våningar är vanligt beroende på gårdens storlek. Skiffertak och skiftesverksladugårdar är också vanliga i området. Under 1910-30-talet förekom stor nybyggnation av ekonomibyggnader kopplade till animalieproduktionen

Källa:
Agrarhistorisk landskapsöversikt – Västergötland och Dalsland. (2002) Länsstyrelsen västra Götaland. Publikation 2002:14