Stäng fönster Mellerud kn, GRINSTAD SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Beskrivning
Miljötexten är till största del baserad på Agrarhistorisk landskapsöversikt – Västergötland och Dalsland, från 2002, där landskapet i Västra Götaland beskrivs i 26 stora områden. Miljöbeskrivning är kanske därför inte helt applicerbar på de jämförelsevis små socknarna.

En slätt- och mellanbygd med spannmålsodling. Landskapet bryts upp av impediment bestående av låga bergshällar och skogsbevuxna höjder. Produktionen, i området, förutom spannmål består av den betydande djurhållningen.

Bebyggelsen ligger liksom marker i utskiftade lägen med raka ägogränser. På impediment i odlingsmarken ligger bebyggelsen som utgörs av bostadshus i tvåvåningar, ett resultat av havreepoken. Bostadsbebyggelsen utgörs också till stor del enkelstugor byggdes vid hemmansklyvningar på små gårdar medan den tvåvånings parstugan uppfördes på de större gårdarna. Under 1910-30-talen ökade animalieproduktionen och därför en stor nybyggnation av gårdsbyggnader under denna tid.

Källa:
Agrarhistorisk landskapsöversikt – Västergötland och Dalsland. (2002) Länsstyrelsen västra Götaland, Rapport 2002:14