Stäng fönster Åmål kn, ÅMÅL SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Landskapet består av skogsbygd, lerslättpartier nära omgärdade av bergknallar nära Vänerkusten samt sprickdalar med större system av sjöar och älvar.

Åmåls kommun, i den norra delen av Västra Götalands län, bildades 1971 genom sammanläggning av Åmåls stad och Tössbo kommun. Åmål är en småstad med omkringliggande samhällen, med Vänern i öster och i västlig riktning ligger en vidsträckt natur med småsjöar, berg, dalar och slätter.

Åmål har utvecklats från en handelsplats vid Åmålsåns mynning till en modern småstad med ett differentierat näringsliv. Dagens tillverkningsindustri spänner från sågblad till innovationer inom högteknologi. Huvudsakliga näringsgrenar är industri, handel och service.

Källor:
Agrarhistorisk landskapsöversikt – Vätergötland och Dalsland. (2002) Länsstyrelsen västra Götaland. Publikation 2002:14