Stäng fönster Åmål kn, ÅNIMSKOGS SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Ånimskog socken ligger söder om Åmål. En del av norra Dalsland som kan kallas skogsbygd och bruksbygd. Här är kuperat höglandsområde och slättmark omges av låga berg och kullar. Landskapet är fullt av sjöar och vattendrag i sprickdalarna.

Skogsbygderna har haft en tradition i järnbruk, pappers- och trämassebruk och sågverk. Joden har brukats småskaligt förutom då havreexporten var stor delar av1800-talet. Idag är den produktiva skogsmarken som råder.

Enkel- och parstugorna var mycket vanliga och under1800-talet byggdes de i två våningar. Andra drag i bebyggelsen är att timmer har använts både i mangårds- och i ekonomibyggnader, nordliga drag i byggnadstyper som till exempel kölnor och stolpbodar.

Källa:
Agrarhistorisk landskapsöversikt – Västergötland och Dalsland. (2002) Länsstyrelsen västra Götaland. Publikation 2002:14