Stäng fönster Öckerö kn, ÖCKERÖ SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Beskrivning
Öckerö socken är ett ölandskap som utgör Öckerö kommun nord väst om Göteborg. Delar av öarna består av dalgångar med odlingsbar jord. Berg och hedar är låga och stränderna är grunda. Under lång tid försörjde människorna sig på jordbruk med fiske som binäring eftersom få skyddade och djup hamnplatser fanns. Under slutet av 1800-talet bedrevs sillhandel och en guanofabrik anlades vid Björnhuvudet, sydöst på ön.

Bebyggelsen på Öckerö låg främst samlad i två byar, Nordgårds by och Sörgårds by och bönderna hade strandplatser vid Röds sund som går söder om ön. Bostadsbebyggelsen låg förutom i de två byarna längs bergskanterna utmed åkrarna och i närheten av fiskehamnarna. Ny bostadsbebyggelse har vuxit fram, på de tidigare brukade markerna, sedan 1930-talet och numera finns inte mycket kvar av de äldre byggnaderna. Vägnätet har vuxit och idag finns Öckerös kommunalhus med flera byggnader på ön.

Öckerö nås via färja från Lilla Varholmen. Via broar når man två andra öar - Hälsö norr om och Hönö söder om Öckerö.

Hönö är till ytan den största av Öckeröskärgården där bergen är relativt låga. Dalgångarna brukades förr av de fem fastigheter som fanns här. På 1930-talet låg fiskehamnen på öns södra del med bostadsbebyggelse och industribyggnader nära staranden och hamnen samt viss bebyggelse inåt ön. Träd och buskar väste intill bostadshusen på en annars ganska kala ön.

Källa:
Westerlind, AnnMari (1982) Kustorter i Göteborgs och Bohus län - Öckerö skärgård. Göteborg: Länsstyrelsen i Göteborg och Bohus län