Stäng fönster Lysekil kn, BRO SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Beskrivning
Bro socken är belägen på Stångenäset norra del. Stångenäste som delvis omges av tre fjordar, Gullmarsfjorden, Brofjorden och Åbyfjorden. Landskapet består av jordbruk med strandängar, jordbruk i ravinlandskap och dalgångar med bebyggelsen i randen mellan dalgångarna och de branta bergssidorna. Stångenäset liksom socken har ett antal storgårdar och Brokyrka har medeltida ursprung. Här finns också många av områdets industrier.

Både i Bro och Brastads socknar har jordbruket haft en central betydelse. Närheten till vattenleder har varit viktigt både för handel och för kommunikation under gångna tider vilket kulturlandskapet visar genom fornlämningar i form av bland annat hällristningar och storgårdar, vissa av dem var befästa.

Källor: