Stäng fönster Orust kn, STALA SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Beskrivning
Den södra halvan av Orust upptas av fyra socknar där Stala socken ligger ungefär i mitten och gränsas av Långelanda socken åt öster och Tegneby socken åt väster. Landskapet består av ett sprickdalslandskap där jordbruksmarken ligger i dalarna och bebyggelse och vägar i randen mellan brukbar mark och berg eller skog.

Näringarna på Orust har bland annat varit jordbruk, fiske och båtbyggeri. Skiftena förändrade jordbrukslandskapet och splittrade byar så även på Orust.

Bebyggelsen har oftast legat vid kanten av den brukbara jorden och intill skogs- och bergskanter. Fram till 1800-talet byggdes bostadshusen oftast av timmer men senare panelades husen. Enkelhuset blev dubbelhuset, där rummen var kvadratiska och 3 rum lika stora som köket och med en central murstock. Mangård tillsamman med ekonomibyggnader har ofta legat på tre sidor av gårdstunet.

Källa: