Stäng fönster Åtvidaberg kn, YXNERUMS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

Yxnerum socken
Yxnerum är en medeltida socken och omnämns på 1300-talet som Yxnarum. Den sydligaste delen av socknen tillhörde fram till 1892 Kalmar län. Socknen är skogrik med inte mindre än 30 sjöar, varav Yxningen är den största. Socknens största gård är Borkhult, som tillhört det Burensköldska fideikommisset. Utmed Borkhultsån fanns en rad tidigindustriella anläggningar, bl a såg, kvarn och smidesverkstad. Huvudanläggningen var dock ett järnbruk, som fick privilegier 1725. Det efterträddes av en sulfatfabrik. Vid Borkhult har även funnits tändsticksfabrik, spikbruk, tegelbruk och kalkugnar. Även vid Gobo, som ingick i fideikommisset, har det även funnits spiksmedja, en stångjärnshammare, kvarn och sågrörelse.

Kyrkomiljön
I kyrkans omedelbara närhet finns två skolbyggnader. Kyrkskolan från 1863 är högt belägen nordväst om kyrkan på andra sidan landsvägen. Den har även fungerat som klockaregård med kyrkstallar, men är nu i privat ägo. På tomten ligger den f d klockboden, som var i bruk fram till 1928 då tornet stod färdigt. Det finns uppgifter som anger att den är uppförd 1744 av Peter Mattson från Borkhult, vilket även en vindflöjel på taket med det årtalet kan indikera. Den nuvarande fasadutformningen härstammar dock från 1800-talets senare hälft med en bred liggande fasspontad panel och profilerade taktassar. Taket är lagt med järnplåt, som har omfattande rostskador. Nedanför berget finns en f d småskola från 1895, som nu är ombyggd till bostadshus. Väster om kyrkan har under senare år en konferensanläggning vuxit fram. Den äldsta delen härrör från en skolbyggnad från 1950-talet som sedan, som Metalls konferensanläggning, har tillbyggts vid flera tillfällen med 70 rum och stor sporthall. I närheten finns även ett f d ålderdomshem och pensionärsbostäder från 1951. Den f d prästgården ligger nordöst om kyrkan. Ett modernt församlingshem har uppförts strax väster om kyrkan.