Stäng fönster Åtvidaberg kn, GÄRDSERUMS SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

Socknen
Gärdserum är en medeltida socken belägen i Uknadalen, som utgör ett stort sammanhängande dalstråk med spridda fornlämningar från förhistorisk tid, då dalen var en viktig vattenled. Baroniet Adelswärd har varit socknens största jord- och skogsägare och gården Kvistrum var bostad för en av fideikommissarierna. Forsaströms bruk erhöll privilegium 1725 och utgör fortfarande en kulturhistorisk intressant bruksmiljö med bruksherrgård och arbetarbostäder. Järnvägen mellan Norsholm och Västervik passerar socknen med station i Falerum, vilken har utvecklats till områdets tätort.
Kyrkomiljön
Vid kyrkan har det vuxit fram ett flertal byggnader med administrativ funktion. I kyrkans omedelbara närhet finns ett f d kommunalhus uppfört 1860, som även har inrymt skola, fattighus och lärarbostad. En äldre fattigstuga, enligt uppgift uppförd 1780, är belägen strax intill. Ett nytt ålderdomshem uppfördes 1932 sydöst om kyrkan. Den f d prästgården, som är belägen söder om kyrkan, utgörs av en byggnad från 1949 i en och halv våning med rödfärgad locklistpanel. I kyrkomiljön ingår även ett f d missionshus och väster om kyrkan ligger några av kyrkbyns gårdar kvar.