Stäng fönster Åtvidaberg kn, GREBO KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

Beskrivning
Grebo är en medeltida socken och omnämns 1369 som Grepabo. Socknens huvudnäring har varit åkerbruk. I äldre tider förekom även bergsbruk under Åtvidabergs bergslag, vilket ännu är tydligt genom spår efter gruvor. Bland socknens största gårdar återfinns Dala säteri och Viggebyholm. Den senare har lytt under Sturefors slott i Vist socken. I socknen finns även den sägenomspunna Rödstensgubben, som utgörs av målade stenar vid gården Rödsten.

Kyrkomiljön
Kyrkan är belägen ca 2 mil sydöst om Linköping på en höjd med utsikt över sjön Ärlången och villasamhället Grebo. Vid kyrkan finns en bevarad samlad administrativ miljö med byggnader med tidigare funktioner såsom klockargård, kommunalhus, skola, prästgård och kyrkstallar. Kyrkstallarna, som är belägna sydväst om kyrkan, är mycket välbevarade med vitmålad liggande pärlspontpanel och vitmålade portar samt pulpettak. Även interiören är till viss del bevarad med kvarvarande spiltor. Söder om kyrkan ligger det f d kommunalhuset, som är uppfört 1939 i en traditionell stil med rödfärgade fasader, frontspis, vitmålade fönster och tegeltäckt sadeltak. Det fungerar idag som församlingshem. På höjden intill ligger den f d klockaregården från 1840, som numer har funktion som hembygdsgård. Sydöst om kyrkan är det f d ålderdomshemmet från 1893 beläget. Även det med faluröd locklistpanel och vitmålade fönster. Norr om kyrkan ligger även socknens första skolbyggnad, uppförd 1847 och ombyggd till lärarbostäder i samband med att ny skola uppfördes 1925. Den f d prästgården är belägen vid Stentomta sydöst om kyrkan med mangårdsbyggnad från 1802.