Stäng fönster Finspång kn, RISINGE KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

Socknen
Risinge omnämns 1369 som egen socken inom Bråbo härad. Risinge socken är Östergötlands största socken och ligger inom den norra skogsbygden med Östergötlands bergslag. Socknen domineras av skogsmarker och bergig terräng med många sjöar och vattendrag. Mer sammanhängande jordbruksbygder finns framför allt i socknens södra del. Huvudorten är Finspång, som även är kommuncentrum. Bergshanteringen dominerade tillsammans med jord- och skogsbruk tidigare socknens näringsliv och gruvdrift förekom tidigt på flera håll. Det är oklart när Finspångs bruk anlades men bruket nämns i ett dokument från 1568. Bruksrörelsen utvidgades när Willem de Besche arrenderade bruket från 1618. Han samarbetade med Louis De Geer som köpte Finspångs bruk 1641 och sedan drevs bruket av släkten De Geer fram till 1848. Louis De Geer d y lät uppföra Finspångs slott, som grundlades 1668. I slottet inrymdes ett slottskapell. Nära Risinge nya kyrka ligger Stjärnvik. När den nya kyrkan skulle byggas skänktes marken av brukspatron Reder på Stjärnvik.

Kyrkomiljön
Kyrkan med omgivande kyrkogård ligger ca 1,5 km öster om Finspång, vid Hultbosjön och söder om Rv 51, Norrköping/Finspång. Kyrkogården går i öster ner till Hultbosjön. Väster om kyrkogården går landsvägen till Risinge gamla kyrka, ca 3 km söderut. Väster om landsvägen ligger bl a den f d sockenstugan/skolan. Den är ritad av byggmästare Abraham Nyström från Kristberg. Samtidigt som han fick i uppdrag att uppföra den nya kyrkan fick han uppdraget att bygga ett skolhus. Redan på en uppmätningsritning från 1844 nämns platsen väster om landsvägen: ”Bergbacke vester om kyrkvägen, intill Olsta vägen, är föreslagen till Byggnadsplats för Skolhus, m.m.” Skolan är byggd i två våningar samt vind. Fasaderna är spritputsade och avfärgade i gult med slätputsade vita omfattningar och hörn. Fasad liksom fönsteromfattningar är dekorerade med terracottaornament. Sadeltaket är täckt med enkupigt rött tegel. Pardörrar i öster med dekorerade speglar, stor trätrappa. Över dörren står: MDCCCVI. Kopplade tvåluftsfönster med träspröjs målade i guldockra. Troligen användes byggnaden för lärarbostäder under en period och har även inrymt post. Söder om denna byggnad ligger kyrkskolan som troligen togs i bruk 1917. Fasaderna är klädda med gulmålad locklistpanel. Taket är brutet och täckt med plåt. Fasaden bryts av med frontespiser. Stora småspröjsade fönster. Kyrkstallarna från 1880-talet flyttades i början av 1900-talet till en plats sydväst om skolan. 1953 var det aktuellt att bygga om en del av kyrkstallet till tvättstuga. I miljön finns flera uthuslängor och enstaka mindre villor. Prästgården ligger vid Risinge gamla kyrka.