Stäng fönster Eksjö kn, EKSJÖ STADS KYRKOR , Jönköping

Beskrivning
Eksjö stad och socken ligger i en höglänt och framför allt i norr och öster backig bygd. I söder och väster är marken mindre kuperad. Skog dominerar arealen till 67% (1986) medan 15% täcks av åkermark. Staden Eksjö växte fram under 1300-talet, ca 500 meter sydväst om dagens centrum. 1568 brann staden ner men återuppbyggdes, och 1856 brann stora delar av den södra delen ner igen. Södra delen återuppfördes med tidsenlig stadsplan med fler och bredare gator. Norra delen behöll sin senmedeltida stadsplan med långgator och smalare gränder Eksjö undslapp efterkrigstidens stora centrumombildning och visar idag upp en unikt välbevarad stadskärna med stadsgårdar och träbebyggelse. Stora delar av Eksjö stad är idag byggnadsminnesförklarad.

REFERENSER

Syllner-Gustafsson, M, Kulturminnesvårdsprogram för Eksjö kommun, antaget 1986. Ej i tryck.