Stäng fönster Skara kn, DOMPROSTEGÅRDEN, SKARA, Västra Götaland

Beskrivning
I området Domprostgården, norr om stadskärnan, uppfördes med start i början av 1950-talet en stor mängd bostäder. I kvarteret Munken i områdets södra del ligger två grupper med tidstypiska rad- resp. kedjehus, ritade av arkitekterna Drott Gyllenberg resp. Bo Boustedt och uppförda under 1950-talet.

Området med flerbostadshus kallas i folkmun ”Skarabostäder” eller senare ”Centrumbostäder” efter den kommunala bostadsstiftelsen med samma namn som lät bygga bostäder i området och som fortfarande äger bostadshusen i kvarteren Abboten och Prelaten. Bostadsområdet uppvisar en stor spännvidd; från de tidstypiska husen med tegel- resp. putsfasader från tidigt 1950-tal, via lamellhus i gult tegel från mitten av 60-talet till 70-talshusen med plåtfasader i områdets nordöstra del. Även stadsplanerna i flerbostadsområdet uppvisar tidstypiska drag med omsorgsfullt planerad rumslighet i de kringbyggda gårdarna i områdets äldre delar till de mer rätvinkliga mönstren i 1960- och 70-talens stadsplaner.

1950-talshusen i kvarteret Prelaten är ritade av arkitekt Drott Gyllenberg, medan de gula tegelhusen i kvarteret Abboten har arkitekt Björn Näsvall vid Svenska Riksbyggen i Stockholm som upphovsman. Bostadsområdet från 1970-talet, ritat av ingenjör Lars E. Jorméus från Falköping, var ursprungligen planerat att bebyggas med 11 st. flerbostadshus, men endast fyra bostadshus och ett aktivitetshus/tvättstuga byggdes. Istället uppfördes 1976 ett stort antal småhus och en förskola, ett typiskt exempel på hur bostadsproduktionen ändrade inriktning vid denna tid. Hela området är därför ett mycket pedagogiskt exempel på efterkrigstidens bostadsbebyggelse framvuxet under drygt 25 år. Kvarteren Prelaten, Abboten och Biskopen är i sin helhet uppfört i Stiftelsen Skarabostäders regi, och måste betraktas som allmännyttans starkaste fäste i Skara, trots att kvarteret Biskopen inte lägre är i det allmännyttiga bostadsbolaget ägo.