Stäng fönster Skara kn, GÄLLKVIST, Västra Götaland

Beskrivning
I Gällkvistområdet, söder om stadskärnan uppfördes under 1940-, 50- och 60-talen såväl flerbostadshus som kedje- och radhus samt friliggande villor. I Gällkvistområdets sydvästra del, gränsade mot Sågarehagen planerades och bebyggdes under 1940-talet lamellhuskvarteret Kronofogden, Skaras i särklass bäst bevarade område med flerbostadshus av denna typ från 1940-talet. Tillsammans med de fem flerbostadshusen i det angränsande kvarteret Nämndemannen utgör delar av kvarteret Kronofogden (främst nr 1 och 3) goda exempel på flerbostadshus i Skara från efterkrigstidens första år. Kvarteren Kronofogden och Nämndemannen har till stor del uppförts av Skarafirman Magnusson & Linnarsson, där ingenjör Sven Linnarsson i flera fall upprättat ritningarna till husen och byggmästaren Hjalmar Magnusson fungerat som arbetsledare.

I områdets östra del, Djurgårdsäng, ligger det dominerande området med flerfamiljshus i kvarteren Bågen och Laddaren, i folkmun kallat ”Bågen”. Bågen ligger i anslutning till industriområdet Glasbacken i öster, där bl.a. Atlas Copco (”Ecco-verken”) och Skaraplast fram till slutet av 1900-talet var viktiga arbetsgivare. Bostadsområdet är planerat för lokala bostadsrättsföreningar inom HSB utifrån idéer om grannskapsenheter med ett par livsmedelsbutiker integrerade i bostadsområdet. Flerbostadshusen är grupperade kring gårdar på ett sätt som är karaktäristiskt för 1950-talet. Bågen är i sin helhet planerat och ritat av Erik F. Dahl och Arne Strömdahl vid HSB:s Riksförbunds Arkitektkontor, något ovanligt i Skara som i övrigt i hög grad präglas av lokala arkitekter och ingenjörer. I anslutning till Bågen finns såväl radhus längs Djurgårdsvägen, som kedjehus vid Dustaregatan.