Stäng fönster Skara kn, MARIEBERG, SKARA, Västra Götaland

Beskrivning
Då det nya centralslakteriet (sedermera Scan) invigdes i Skara år 1965 blev livsmedelsindustrin den största industrigrenen. Industriernas lokalisering verkar i viss mån ha styrt var bostadsområdena planerades, särskilt tydligt i områdena Bågen och Marieberg.

Bostadsområdet Marieberg kallas i folkmun ”Valhall” (förkortning av Valhallagatan som går genom området), utöver kvarteret Valhall alltså även kvarteren Verdandi och Yggdrasil. Söder om området, idag avgränsat genom Skaraborgsgatan men tidigare genom Västgötabanans sträckning mot Göteborg, ligger industriområdet Hospitalsgården med Skaras dominerande industri; Scan.

Bostadsområdet är det till ytan största i Skara, och uppfattas som relativt storskaligt. Flerbostadshusen är uppförda på äldre åkermark under åren 1964 till 1972 och utifrån ritningar upprättade av tre olika upphovsmän; Skaras stadsarkitekt Henrik Schager, arkitekt Björn Näsvall på Svenska Riksbyggens arkitektkontor i Stockholm och byggnadsingenjör Lars E. Jorméus med kontor i Falköping och Skara. Husen i området har även flera byggherrar; HSB, Svenska Riksbyggen samt de två lokala byggnadsfirmorna Magnusson & Linnarsson resp. Harder & Jansson (=Skaby AB). Utöver dessa två lokala byggnadsfirmor har Skövdebyggmästaren Edgars Johansson haft en dominerande roll som entreprenör då områdets hus uppfördes. Trots att husen har olika byggherrar och upphovsmän och dessutom har uppförts under en relativt lång tid, upplevs ”Valhall” som enhetligt och dessutom tidstypiskt genom den rätvinkliga stadsplanen med trevånings lamellhus med putsade och tegelklädda fasader. Denna enhetlighet kan ses som ett uttryck för tidens hårda styrning av bostadsbyggandet; man eftersträvade enhetlighet och något större svängrum för alternativa lösningar fanns inte.