Stäng fönster Sotenäs kn, TÅNGEN, Västra Götaland

Beskrivning
Kustsamhället Kungshamn är beläget ytterst på halvön Sotenäset och huvudort i Sotenäs kommun. Här växte tidiga bosättningar fram i samband med den första sillfiskeperioden i Bohuslän på 1500-talet, liksom en tullstation. En mer permanent fiskelägesbebyggelse uppstod först med den stora sillperioden som inleddes vid mitten av 1700-talet. Vid Bäckevik, invid den västra viken, och Fisketången, på den östra udden, fanns bebyggelse på 1500-talet. Bekkevik, som då var norskt, var tullstation under sillfiskeperioden, medan Fisketången enbart var ett litet fiskarsamhälle invid den västra av de nuvarande små hamnvikarna. Under den senare delen av 1800-talet spreds bostadsbyggelsen inåt land. Bäckevik och Gravarne växte först samman invid stranden och därefter lades bostadskvarteren i dalgångarna, dels norrut mot Sandbogen, där det tidigare låg ett köpmanshus och trankokeri, och dels åt sydost förbi kyrkan. I Fisketången tillkom bostadshus dels i en krans runt den äldre kärnan och dels på Lilltången öster om hamnviken. De två orterna utvecklades. Bebyggelsen växte in i dalgången från båda håll. Små parker anlades i varje samhälle på tidigare betesmarker. Samhällsmiljön hade naturligtvis präglats starkt både av näringslivsförändringarna och den starka befolkningstillväxten.