Stäng fönster Sotenäs kn, HUNNEBOSTRAND, Västra Götaland

Beskrivning
Innanför Sotefjorden och söder om Bottnafjorden förmedlas mötet mellan havet och den höglänta kusten av en liten skärgård med större och mindre öar, sund och vikar. Detta skärgårdsområde utgjorde säkerligen förr en viloplats för många sjöfarare i väntan på ett lägligt tillfälle att ta sig söderut förbi Sote huvud. Hunnebostrand är ett gammalt fiskeläge beläget på stranden till hemmandet Hunnebo därav namnet. I skrift från 1500-talet skrevs namnet Hundebostrand. Municipalsamhället Hunnebostrand bildades genom ett Kungligt brev den 6 februari 1903.

En lämplig hamnplats var, förutom Ulebergshamn, Hunnebostrand, som ligger i en bukt, vars södra del skyddas av några utanförliggande öar. Strandremsan innanför bukten begränsas av de två 67 meter höga och tvärbranta Nordre Hoge berg och Söndre Hoge berg. I fonden på den skålformade dalgången ligger Skalberget. Samtliga berg innehåller högklassig granit. Det moderna Hunnebostrand har således gles och blandad bebyggelse. Flerfamiljshus, affärsbyggnader och industrilokaler har sprängts in bland de äldre husen. De breda gatorna är anpassade till bilismens krav och i centrum finns förhållandevis god service. Som en kontrast till detta ligger den äldsta delen av samhället tryckt intill Söndre Hoge berg. De gamla dubbelhusen och den täta sjöbodsraden nere vid stranden bildar ett av de mer väl bevarade bebyggelsepartierna längs kusten.