Stäng fönster Ovanåker kn, VÄNGSBO, RIKSINT. K 567, Gävleborg

Beskrivning
Vängsbo by ligger ca 2,5 kilometer nordväst om Ovanåkers kyrka. Älven Voxnan, som slingrar sig genom Edsbyn, passerar Ovanåkers kyrka och rinner ut i sjön Vägnan för att sedan försvinna mot Alfta. På Vägnans östra sida ligger ett kuperat jordbrukslandskap som norrut övergår till skogsbevuxna berg. Riksintresseområdet omfattar delar av det öppna odlingslandskapet men kommer att utvidgas för att även inkludera områden med utanvidsbebyggelse och äldre hemmansklyvningar.

Majoriteten av de större jordbruken i Vängsbo ligger norr om byvägen, medan södra sidan har bebyggelse av utanvidskaraktär. Nyetableringar genom äldre hemmansklyvningar finns i byns utkant. Vängsbo har inget egentligt centrum eftersom topografin har styrt gårdarnas placering och inte ens Laga skifte under mitten av 1800-talet förändrade strukturen nämnvärt. Genom byn rinner en större bäck där ett stort antal vattenkraftdrivna verk legat, varav ett fåtal är bevarade.

Bostadsbebyggelsen domineras av stora bostadshus och ladugårdar, de flesta tillkomna strax innan sekelskiftet 1900. Det finns även stora timrade tvåvåningsbyggnader med sadeltak eller brutna tak med valmade gavelspetsar. Snickeridekorationer i form av fönsteromfattningar och brokvistar av Voxnadalsmodell. Ett mindre antal timrade ekonomibyggnader, som härbren, finns kring gårdstunen. Lador av varierande ålder finns på täkterna.