Stäng fönster Göteborg kn, BERGSJÖN - STADSDEL, Västra Götaland

BERGSJÖN 67

Bergsjön är beläget en knapp mil nordost om Göteborg i ett mycket kuperat skogslandskap. Det består av ett stort bergsmassiv genomskuret av en djup dal som går i nord-sydlig riktning och delar stadsdelen i en västlig och en östlig del.

Bergsjön var förr, som det kallas i ÖP99 "gudsförgäten utmark", glest bebyggd med ett fåtal torp och backstugor. Den intilliggande stadsdelen Hjällbo och Bergsjön var de första i en lång rad nyetablerade stadsdelar i nordöstra delen av Göteborg. Bostadsbristen var stor och marken i norr billig och tillgänglig. Angereds- och Bergums kommuner inkorporerades i Göteborgs kommun 1967. När Bergsjön planerades omkring 1965 rådde en allmän rymdhysteri i världen vilket gav flera av stadsdelen dess gatu- och kvartersnamn.

Bergsjöns bebyggelse uppfördes till största delen av betong i varierande utförande och med många olika slags fasadbeklädnader. De flesta bostadsområden klättrar på de natursköna sluttningarna och erbjuder storslagna utsikter över omgivningen.

Spårvägen löper genom berget och det finns fyra hållplatser med intilliggande centrumbildningar av mindre format i Bergsjön. Gångvägar och stigar förbinder de västra och de östra delarna. Bilen gavs en stor roll i Bergsjön som omgärdas av en ringled med matargator. Den nya stadsdelen utformades enligt de trafiksäkerhetsprinciper som tagits fram vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg och vilka kom att dominera bostadsplaneringen i många miljonprogramsområden. Principerna byggde på idén att biltrafik och bostäder skulle separeras från varandra. Bergsjön försågs också med stora parkeringsdäck vilka idag mestadels står tomma.

Stadsdelen har en befolkning på ca 12000 personer fördelade på 6000 lägenheter och ca 800 småhus. Bebyggelsen präglas av stora bostadskomplex men det finns även ett par småhusområden. I östra Bergsjön ligger ett mindre område med villor och radhus. Villaområdets bebyggelse är uppförd under perioden 1920-1970 och den arkitektoniska variationen är stor.

Stadsdelen har också sin egen badsjö, Bergsjöbadet, som utgör en pittoresk miljö och ett fint strövområde alldeles i anslutning till bostadsområdena i öster. Där finns badbryggor, hopptorn och elljusspår. Ett fint rekreationsområde för de boende Bergsjön.

Källor:
Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Göteborg - ett program för bevarande, 2000. Kulturförvaltningen/Stadsmuseet. Redaktör Gudrun Lönnroth.