Stäng fönster Göteborg kn, RANNEBERGEN, Västra Götaland

RANNEBERGEN - DEL AV ANGERED 69

Rannebergen är beläget ca 15 kilometer norr om Göteborg. Miljön ingår som en östlig del av stadsdelen Angereds randbebyggelse. I enlighet med riktlinjerna i regeringsbeslutet 1965 angående subventionering av rationell bostadsproduktion byggdes i Sverige stora områden av enhetliga lägenheter med hjälp av en starkt industrialiserad byggprocess. Flerbostadshusen i Rannebergen började byggas 1971. De tio skivhusen är uppförda i sex till åtta våningar av prefabricerade byggnadselement. Byggsystemet, utvecklat av det danska Larsén & Nielsen, var en av de mindre variationsrika. En hade redan använts i Hjällbo, Hammarkullen och Gårdsten men i Rannebergen användes en annan typ av ballast. Elementsystemet var en kombination av rumsstora enheter för kök respektive bad/tvätt samt armerade bjälklagselement upp till en spännvidd på max. 4.2 m.

Bostadsområdet är ungefär så stor som Exercisheden i centrala Göteborg. Arkitekterna har konsekvent lagt all bostadsbebyggelse i en krans ute på platåkanten för att därigenom spara platåns värdefulla naturområde till ett "socialt rum". Husen ligger på en bergsplatå med omväxlande naturmark i form av berghällar, sänkor, rik blandvegetation och en mosse i norra delen. Husen omgärdar en parkliknande innergård, likt en borg på bergsplatån. Innanför ligger Rannebergens centrumanläggning, belägen i miljöns norra del, samt flera skolor och daghem. Sammanlagt inrymmer miljön 1 600 lägenheter.

I Rannebergen kom byggsystemet att renodlas så att bostadshusen monterades på platsbyggda grundbalkar och all teknisk försörjning skedde i rörstråk i torpargrunder. Trafikmatning sker från utsidan med markparkering och korta angöringsavstånd till bostadsentréerna. En ringled löper runt Rannebergen och trafikeras av en buss som avgår från Angered centrum var tjugonde minut.

Rannebergen var sist i raden av elementproducerade bostadsområden i Angered. Bebyggelsen uppfördes och ägs fortfarande av Göteborgs Stads Bostadsaktiebolag. Skolor, daghem, affärer och idrottsanläggningar fanns redan när de första hyresgästerna flyttade in. I Rannebergen sker de flesta omflyttningarna inom området. 16 procent av befolkningen utgörs av utländska medborgare, vilket motsvarar genomsnittet i Göteborg.

I direkt anslutning till bebyggelsen finns mycket natur med många sjöar i Vättlefjällsnaturområde. En av badsjöarna ger även möjlighet till fiske. I Rannebergen finns även odlingslotter liksom en dansbana. De natursköna omgivningarna omnämns ofta av de boende som en av miljöns främsta kvalitéer.

Göteborgs Stads Bostads AB med White arkitekter fick 1974 utmärkelsen från Erik och Alma Olssons fond för Rannebergens bostadsområde.

Under 1997 gick bebyggelsen igenom en förnyelseprocess som omfattade såväl lägenheter, entréer och tvättstugor som hela utemiljön inklusive lekplatser. 1998 tilldelades Rannebergen bidrag för ett miljöprojekt riktat till de boende.

Källor: Stadsplanehandlingar, Göteborgs Stadsbyggnadskontor
ÖP99 Gunnared, Översiktsplan för Göteborg 1999
Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Göteborg - ett program för bevarande, del 2 (prel. 2000). Kulturförvaltningen/Stadsmuseet. Redaktör Gudrun Lönnroth.