Stäng fönster Göteborg kn, KAVERÖS, Västra Götaland

KAVERÖS - DEL AV JÄRNBROTT 58

Stadsdelsområdet Högsbo är beläget ca 3 kilometer sydöst om Göteborgs centrum. Området var tidigare en del av Västra Frölunda socken som inkorporerades i Göteborgs kommun 1945. I stadsdelsområdet, som omfattar även miljöerna Flatås, Högsbotorp, Högsbohöjd, och Kaverös, bor drygt 16 000 personer. Bebyggelsen består till 97 procent av flerbostadshus varav drygt var tredje lägenhet är bostadsrätt. Flertalet av Högsbos bostäder uppfördes under 1950- och 1960-talen. Högsbo är en utpräglad och stabil boendestadsdel där flyttningarna till- och från området ligger under genomsnittet för Göteborg.

Miljön Kaverös gränsar i nord och nordost till bostadskomplexen i Högsbohöjd, i söder till bebyggelsen vid Frölunda torg, i öster till spårvägen och i väster till Ruddalen friluftsområde. Landskapet är kuperat och stigningen sker från söder till norr med det bergiga skogspartiet kring Kavåsskolan som en av miljöns högsta punkter. I väster ligger också två cylindriska vattentorn i gult tegel vilka markerar utposten innan Ruddalens natur tar vid.

Bostadsbebyggelsen består uteslutande av flerbostadsbebyggelse från 1950- och 1960-talen. HSBs och Riksbyggens arkitektkontor har ritat flera av bostadsområdena. Dimensionerna är konsekvent blygsamma med dominerande inslag av tegellameller i tre eller fyra våningar. Ett undantag är de två svängda skivhusen vid Basungatans västra del. Lamellhusen är disponerade antingen kring oregelbundna halvslutna gårdar eller, såsom längst norrut, utspridda i den böljande terrängen med gavlar åt norr och söder. Förutom bostäder finns två skolor, en kyrka och en mindre centrumbildning som har förlagts till områdets mitt.

Centrumbildningen, som ligger i korsningen Tunnlandsgatan-Barytongatan, inrymmer en HP lågprisbutik och en tobaksaffär där det även går att spela på tipset. Affärslokalen är uppförd i en våning och framför entrén sträcker sig en livligt trafikerad gång- och cykelväg. Trots sin ringa storlek tycks Kaverös centrum vara en välbesökt träffpunkt. I Kaverös finns också ett antal parkeringsplatser och garage.

All exploaterad mark i Kaverös var före 1950 obebyggd och en av ambitionerna med stadsplanerna var att i möjligaste mån bevara befintlig vegetation som utgörs av kuperad bergsterräng med ett rikligt bestånd av björk- och tallskog.

Södra delen av Kaverös planlades 1950 av Tage William-Olsson, Sidney White och P-A Ekholm. Planen avsåg bostadsbebyggelse omfattande 790 lägenheter. Norra delen av Kaverös planlades i början av 1960-talet. Stadsplanen fastställdes 1962 av stadsplanechefen Enar A Werner och bebyggelsen uppfördes under åren 1963-66. Förslaget omfattade ett område på cirka 35 hektar och bebyggdes med tre eller fyra våningar höga lameller med entréer i markplanet från gården. Beståndet beräknades innehålla 1200 normallägenheter med en våningsyta på 75 kvadratmeter. Med hänsyn till områdets speciella karaktär (högt beläget) ansågs inte höghusbebyggelse lämpligt, däremot eftersträvades en hög exploatering på grund av de goda förbindelserna med innerstan och Västra Frölunda centrum.

Källor: Stadsplanehandlingar, Göteborgs stadsbyggnadskontor
ÖP99 Översiktsplan för Göteborg (Högsbo), Stadsbyggnadskontoret 1999