Stäng fönster Göteborg kn, TUVE, Västra Götaland

TUVE 81

Stadsdelen är belägen på ön Hisingen, drygt en halv mil nordväst om Göteborgs centrum, och utgör den sydöstra delen av stadsdelsnämnden Tuve-Säve som är en större administrativ enhet. Tuve är den mest bebyggda delen av Tuve-Säve som i övrigt präglas av jordbruksmark.

Med bil tar man sig enkelt till Tuve men det finns också en busslinje som sträcker sig från Östra sjukhuset i östra Göteborg, genom centrum och ut till Tuve. Utefter stadsdelens östra sida sträcker sig Tuvevägen som är en tungt trafikerad motorled.

Landskapet i Tuve-Säve präglas av bergsryggar som löper i nord-sydlig riktning med mellanliggande bördiga och lerhaltiga dalgångar. I nordost avgränsas stadsdelen av Nordre Älv som skiljer Hisingen från fastlandet. Själva samhället Tuve är tätbebyggt. De gröna ytorna består där mestadels av anlagda gräsmattor och planteringar. Tvärs igenom samhället, i öst-västlig riktning, sträcker sig Glöstorpsbäcken som rinner i en ravin.

Den 30 november 1977 rasade ett stort landparti om 270 000 kvadratmeter (ungefär 37 fotbollsplaner) i norra Tuve och 84 radhus och 67 enfamiljshus förstördes. Skredet, som tog nio människors liv, berodde på en omorientering av lerpartiklar som ledde till sänkt stabilitet då den nya partikelorienteringen inte tålde samma vattenhalt som den tidigare. Idag är rasområdet obebyggt. Detta var ett av många kända ras i regionen, det första inträffade i Bohus år 1150 och omfattade cirka 40-50 hektar. Sedan har minst fyra stora ras ägt rum kring Göta älvdalen.

I Tuve-Säve bor 11 000 personer, de flesta i friliggande villor eller radhus. Större delen av Tuve planlades i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet. I stadsplanerna över miljön läggs stor vikt vid trafikseparering och begränsning av bullernivån. Området norr om Tuve centrum är ovanligt nog inte planlagt, trots det stora flerbostadsområdet på Norumshöjd intill centrumet.

Tuve-Säve är gammal kulturbygd och har varit uppodlat minst tusen år. Den gamla norsksvenska gränsen gick genom stadsdelen fram till 1658. När Tuve började exploateras på 1960-talet fanns flera stora bondgårdar som fick ge namn åt dagens moderna bostadsområden. Fortfarande finns ett fåtal gårdsbyggnader bevarade i Tuve, bland annat Öxnäs, i stadsdelsnämndens nordvästra hörn, som är den enda oskiftade gården i Göteborgs kommun. I Tuve-Säve finns också en rik förekomst av fornlämningar. Strax norr om Tuve ligger den gamla byn Skändla som finns upptaget i kommunens bevaringsprogram.

Bebyggelsen i Tuve härrör främst från perioden 1961-1973. Radhusområden blandas med flerbostadsområden och friliggande enfamiljshus. En stor andel av lägenheterna är bostadsrätter och det finns inga privata hyresvärdar. Bebyggelsen är grupperad i avgränsade enklaver med gång- och cykelvägar som binder samman områdena. Centralt i samhället, invid Nolehultsvägen, ligger Tuve centrum med bland annat kyrka, vårdscentral och affärer. Strax öster om centrat finns äldreboendet Glöstorpshemmet. Söder om Tuve centrum ligger Glöstorpsskolan som är stadsdelens största grundskola.

Källor:
Stadsplanehandlingarna från 1968, 1969, 1972