Stäng fönster Göteborg kn, RUD, Västra Götaland

Rud är en stadsdel i sydvästra Göteborg öster om den stora trafikleden Västerleden, ungefär 7 km från city. Närmsta havsbad ligger endast några kilometer söderut. Norra delen av Rud har en utbredd äldre villabebyggelse, den västra en något yngre dito och den södra har storskaliga flerbostadsområden från 1961-64. Frölunda Torg är en stor centrumanläggning under tak som gränsar till bostadsområdena i Ruds sydspets. Två spårvagnslinjer angör torget under jord och en stor busscentral ligger väster om inomhustorget. Tre busslinjer frekventerar den centrala Grimmeredsvägen som går genom stadsdelen i nord-sydlig riktning. Mellan nämnda väg och Västerleden ligger i sydväst ett sammanhållet område med småindustrier och företag med många olika verksamheter. I stadsdelen Rud ingår delar av fyra så kallade primärområden, vilka också skiljer sig åt bebyggelsemässigt: Ruddalen i öst och halva Frölunda Torg i sydväst (Västra Frölundas stadsdelsnämnd); Grimmered i nordväst och en flik i väster av nordöstra Fiskebäck (Älvsborgs stadsdelsnämnd). Det sistnämnda området ligger skilt från övriga Rud, på västra sidan av Västerleden.

Drygt halva Rud består av ett stort rekreationsområde i skogsklädda bergstrakter med små tjärnar, Ruddalen. Den största heter Slottsbergs mosse. En av höjderna kallas just Slottsberget och har gett namn åt bland annat en skola i väster. Eftersom området är höglänt har människor kunnat vistas här sedan länge och fornlämningar som finns är exempelvis fornborg, röse och stensättning. Från slutet av 1960-talet har en stor idrottsanläggning byggts upp här, Ruddalens idrottsplats, som idag, förutom motionscentral och sex klubbstugor från 1972, har skridsko- och tennisbanor, boll- och bandyplaner. Simhall och kulturella aktiviteter finns i Frölunda Kulturhus vid Frölunda Torg. Hit når skogsområdet som en bergskil mellan de två enklaver med höghusbebyggelse på flack mark, som finns i öst respektive väst.

1945 inkorporerades Västra Frölunda med Göteborg och under 1960-talet skulle Frölunda Torg bli ett modernt andra centrum för staden, med tillhörande bostäder. Gamla Ruds by låg i nuvarande södra Järnbrott, medan Ekebäcks lilla by sträckte sig runt en bergsklack strax öster om stjärnhusen och fram till Ekebäcksskolan i östra Rud. Vid gångvägen, som är den gamla byvägen, sydväst om skolan finns en mangård bevarad. I nuvarande Rud finns en gammal oskiftad bystruktur kvar i Grimmered, belägen centralt i väster, med såväl mangårdar som ekonomibyggnader bevarade. Miljön är upptagen i bevaringsprogrammet från 1975. Tankar fanns på att göra detta till ett kulturreservat, men 1976 byggdes 23 radhus in i områdets gröna och slingriga miljö kring de gamla husen. Arkitekt Arne Branzell ansvarade för projektet och möda lades på anpassning i färgsättning och skala.

Runt Frölunda Torg och i Ruddalen exploaterades marken hårt efter modernistiska ideal med bilfria bostadsområden separerade från arbetsplatser och handel. Uppbyggnaden gick fort. Bostadshusen byggdes mellan 1961-64 och skolor och daghem strax därefter. I husen finns mindre affärslokaler. Punkthusen är framträdande med starkt individuella utformningar i stadsbilden, vilket ger en luftig miljö utan traditionella gårdsbildningar. Lamellhusen har plan av meanderbård och en lång båge. Även två små radhusområden finns, klättrande på kullarna i sydväst, där ena området har unikt svängda längor. I närheten av dem ligger Slottsbergsskolan och i Ruddalen finns Ekebäcksskolan, samt det lilla köpcentret Althallen med ett fåtal butiker. I Grimmered är det ett gytter av villor från hela 1900-talet på höjderna runt Grimmeredsvägen, som går i en dalsänka. En byggnad med livsmedelsaffär och pizzeria ligger centralt vid vägen. Två radhusområden från 1970-talet och ett atriumhusområde från 1962 längst i norr finns också bland villorna. Området på västra sidan av Västerleden har småhus från 1940-80-talet, bland annat ett stort område med hus länkade till varandra likt dragkedjor byggt 1970. Bebyggelsen från aktuell period har ännu inte utsatts för några större förändringar. Bland arkitekterna märks John Snis, White arkitektkontor, Lars Ågren, Lars Sjölander, Jarle Osnes, m.fl. Stadsplanen framlades av Tage William-Olsson

Rud har drygt 8000 invånare (1998), där mer än hälften bor i delen kring Frölunda Torg. Statistiken visar en tydlig uppdelning av bostadsägandet, där småhusbebyggelsen i Grimmered naturligt nog har enskilt ägande, medan samtliga flerbostadshus i Ruddalen ägs av bostadsrättsföreningar och nära nog alla bostadshus vid Frölunda Torg av allmännyttan. Den vanligaste lägenhetsstorleken i stadsdelen är tre rum och kök. I Grimmered finns också småhuslägenheter, de flesta byggda före 1940 eller under 1980-talet, där flertalet har fem rum eller fler. Av statistiken kan man utläsa att det i Ruddalen bor en klart större andel gamla människor än i Grimmered, där barn, tonåringar och medelålders är fler. Frölunda Torgs siffror utmärker sig istället med betydligt fler ungdomar.

Källor: ÖP 99 Översiktsplan för Göteborg: Frölunda. Stadsbyggnadskontoret.
Göteborgsbladet 1999 - juniversionen. Internetadress http://dali.goteborg.se med SDN statistik.
Tibblin, Håkan (1977). Grimmereds by skulle bevaras med nybygge. Göteborgsnytt, januari 1977.
Information och kartmaterial presenterat under Forntidspromenad i Ruddalen 7 maj 2000, arrangerad av Göteborgs Stadsmuseum. Ledd av Inger Elgestedt.
Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Göteborg- ett program för bevarande. Del 1. (1999) Stadsbyggnadskontoret, Kulturförvaltningen/Stadsmuseet. Redaktör Gudrun Lönnroth.