Stäng fönster Härryda kn, HÄRRYDA KOMMUN, Västra Götaland

Beskrivning
Härryda kommun är 270 kvadratkilometer stor och belägen en dryg mil sydöst om Göteborg. Kommunen fick sitt nuvarande utseende 1971, då de tre kommunerna Björketorp, Råda och Härryda slogs samman till en: Härryda kommun. Den avgränsas i väster av Mölndals kommun, i norr av Partille och Lerums kommuner, i öster av Bollebygds kommun och i söder av Marks kommun. Befolkningen i kommunen har ökat kraftigt under de senaste decennierna och var 30 153 personer vid månadsskiftet augusti/september 2000. Befolkningstillväxten i kommunen har under de senaste femtio åren varit drygt 20 000 invånare. En fortsatt ökning kan alltjämt förväntas då efterfrågan på nya bostäder är stor. Ungefär 2/3 av invånarna i åldern 20-64 år pendlar varje dag ut ur kommunen för att arbeta någon annanstans.

Större delen av kommunen utgörs av höglänt naturskön skogsterräng som genombryts av två dalgångar i öst-västlig riktning; Mölndalsåns dalgång och dalstråket utmed Ingsjöarna vid kommunens södra gräns. I kommunen finns fem tätorter: Mölnlycke, Landvetter, Hindås, Rävlanda, Härryda och Hällingsjö. Mölnlycke är centralort och där bor knappt hälften av kommunens invånare.

De geologiska förutsättningarna i kommunen skiljer sig åt, men markerna domineras av moränmark. I kommunen finns flera små vackra vattendrag (12 % av den totala ytan utgörs av sjöar), vidsträckta skogsområden med stora naturvärden. Den dominerande naturtypen i kommunen är skog, framförallt barrskog men här finns även myrar, badsjöar och stora ytor med odlingslandskap. De industriella etableringarna är till största delen förlagda i enklaver kring Mölnlycke, i kommunens västra del. I övrigt finns mängder av småindustriell verksamhet utspridd i övriga delar av kommunen, ofta kombinerat med skogs- eller jordbruk.

Läget nära havet har präglat utvecklingen av dalgångarna i Härryda kommun. Fram till 1658 gränsade området till Danmark. Det möjliggjorde omfattande gränshandel men också upprepade skövlingar. Den gamla västgötavägen, nuvarande riksväg 40 som skär likt en pulsåder genom kommunen, medförde att resande övernattade och bytte hästar då man var på väg för att sälja sina varor i Göteborg. Järnvägen mellan Borås och Göteborg som invigdes 1894 förändrade livet för människorna i bygden genom att restiden kortades radikalt. Samhällena utmed järnvägen blomstrade, handelsbodar och postkontor öppnades. Härrydas funktion som transportled befästes genom att Landvetter flygplats (1975) placerades mitt i kommunen.

I kommunen fanns 1990 totalt nära 10 000 lägenheter, varav cirka 75% i småhus. Bland flerbostadshusen ägde allmännyttan ca 65% av lägenheterna. Det dominerande bostadsbolaget är Förbo (Förorternas bostads AB) som grundades 1965 och som byggde lägenheter i förorterna, det vill säga även i en del av de kommuner som sedermera införlivades till Göteborg. Nära 40% av antalet lägenheter är uppförda under perioden 1955-1975, varav de flesta i Mölnlycke och Landvetter. Vid 1960-talets slut inleddes en försiktig utbyggnadsperiod i Härryda, framför allt i Mölnlycke, som delvis kan karaktäriseras av storskalighet. Några relativt stora och homogena bostadsområden med flerbostadshus växte fram under denna period. Övriga tätorter i kommunen präglas av mer eller mindre stora och enhetligt utformade områden med småhus- och radhusbebyggelse. Småhusbyggandet fortsatte även under 1970-talet.

Källor
Härryda kommun - kulturhistorisk undersökning 9, Bohusläns museum 1981