Stäng fönster Halmstad kn, HARPLINGE KYRKA KYRKOMILJÖ, Halland

Beskrivning
Harplinge utgör sockencentrum och är beläget på den halländska kustslätten. Samhället omges av ett öppet odlingslandskap. Kyrkan ligger högt uppe på en ås som sträcker sig från nordväst till sydöst. På krönet av åsen ligger en forntida gravhög. Harplinge samhälle har vuxit söder och väster om åsen och ligger lägre än kyrkan.

Den f d prästgården från 1862 och arrendatorsbostället är belägna strax väster respektive sydväst om kyrkan. Arrendegården, prästgårdens jordbruk har ett bostadshus uppfört 1905. Den f d klockarebostaden ligger omedelbart söder om kyrkan. Vid vägen nära allén ner mot prästgården ligger de gamla kyrkstallarna, vilka nu används som förråd. nordväst om kyrkan har på senare tid uppförts ett församlingshem respektive pastorsexpedition.