Stäng fönster Falköping kn, BORGUNDA KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
BORGUNDA by ligger på en brant sluttning nedanför Borgundaberget i nordostsluttningen av Nordfalan och omges av ett öppet odlingslandskap.

BORGUNDA KYRKA ligger centralt i byn och är mycket väl synlig i omgivningen med sin höga och markerade placering. Från byn och kyrkan har man vid utsikt över slätten i öster. Nordväst om kyrkan går väg 46 och öster om kyrkan passerar landsvägen genom byn. Före skiftet på 1840-talet var byn en av Västergötlands största med ett 30-tal hemman. Tresädesbyn tät och oregelbunden men efter skiftet, initierat av Pehr Tham på Stora Dala, reglerades bebyggelsen efter en strikt plan med vinkelräta gator. Den gamla byplanen sparades endast runt kyrkan. Dagens bybebyggelse, uppförd från ca 1840-1930-talet, består av bondgårdar, skolhus uppfört 1869, f.d. lanthandel och en relativt nybygd hembygdsgård. Husen ligger samlad i klungor längs en nord-sydgående väg mot Dala, samt längs vägar från Stenstorp och Värsås. Sydöst om den något upphöjda kyrkogården finns en grusad parkeringsplan. Resten av kyrkogårdens södra gräns ansluter direkt till omkringliggande odlingsmark. Väster om kyrkan har kyrkogården relativt nyligen utökats. Infart och parkeringsplats till denna del av kyrkogården finns från söder där också kyrkogårdens relativt nyuppförda ekonomibyggnad är placerad.

EKONOMIBYGGNADEN som har rektangulär planlösning, har sadeltak med takpannor av betong, vitmålad locklistpanel och fönster och dörrar målade i en brun kulör. Åt öster finns garageport samt dörrar till toalett och vaktmästarutrymmen.

SKOLBYGGNADEN - den stora fd folkskolan, nu församlingshem, är belägen sydöst om kyrkan. Byggnaden har en fasad av rött tegel, naturstenssockel och ett stort sadeltak belagt med tvåkupigt lertegel. De spröjsade fönstren, som tycks vara original, har bågar som är målade vita. Huvudingången, med en verandalikande överbyggnad med snickarglädje, är placerad på den västra fasaden.