Stäng fönster Falköping kn, BRISMENE KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
BRISMENE by är samlad kring sockenkyrkan invid länsväg 643 mellan Börstig och Kinnarp. Omgivningarna präglas av ett flackt odlingslandskap, i öster avgränsat av blandskog. Öster och norr om kyrkan vidtar sanka betesmarker som ligger lägre än kyrkogården. Bebyggelsen består främst av bondgårdar vilka ligger som tätast närmast kyrkan, i norr är de glest utspridda utmed vägen. I Brismene finns, öster om kyrkan, ett av de äldsta missionshusen i kommunen från 1878 samt en f.d. skola som uppfördes ca 1880. Byområdet är relativt litet, de flesta gårdarna flyttades ut från bytomten i och med laga skifte 1849. Bebyggelsen är uppförd från och med skiftet fram till 1930-talet med vissa undantag.

MISSIONSHUS - Byggnaden har faluröd locklistpanel och stora fönster med vitmålade korsposter samt ett spetsbågefönster på gaveln.

SKOLHUS - Byggnad med 1 1/2 våning med blekgul locklistpanel och stora korspostfönster samt sadeltak.