Stäng fönster Falköping kn, BÖRSTIGS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
BÖRSTIGS KYRKA ligger på en kulle ovanför vägmötet där vägar från Jäla, Åsarp och Trädet sammanstrålar. Kyrkan är upphöjd över det omgivande, småskaliga odlingslandskapet. Öster om kyrkan ligger Börstigs by som är placerad vid randen av en höjdsträckning. I det öppna landskapet som omger byn och kyrkan dominerar betes- och odlingsmarker blandad med lövskog och hagmark. Norrut vidtar skogs- och mossområden. I byns närhet finns fornlämningar i form av gravfält samt ensamliggande högar. Vid kyrkan ligger samlad bebyggelse i form av f.d. skolhus uppfört 1872, prästgård väster om kyrkan från 1860-talet samt boningshus och enstaka bondgårdar som är placerade utmed länsväg 642. Utmärkande för bebyggelsen är de många boningshusen från 1900-1935.

PRÄSTGÅRDEN - Manbyggnaden är liten och timrad med en yngre glasad veranda. På tomten finns även ett äldre boningshus. Båda byggnaderna, belägna i en trädgård med höga lövträd, har faluröd locklistpanel och tegelpannor på sadeltaken.

SKOLHUSET uppfördes 1872 och byggdes till ca 1910. Byggnaden har tvärställda sidopartier och veranda med snickerier. Fasaderna är täckta med gul locklistpanel, taket är tegeltäckt.