Stäng fönster Falköping kn, FLOBY KYRKAN KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
FLOBY KYRKA med omkringliggande bebyggelse och odlingslandskap avgränsas från Floby tätort några kilometer bort, genom länsväg 181. Tätorten växte fram ur ett stationsamhälle som började byggas norr om den gamla kyrkbyn på 1870-talet. Floby var före 1800-talets laga skifte en av Falbygdens största byar med ett 20-tal gårdar, gruppvis belägna kring en mycket stor bytå. Dagens bebyggelsemönster går i stort tillbaka på den gamla byn. Kyrkan är belägen på tåns norra område. Området runt kyrkan har bevarat många viktiga byfunktioner. Norr om kyrkan ligger den f.d. prästgården samt ett f.d. komministerboställe. Öster om kyrkan ligger en stor f.d. EFS - kyrka i trä med brant takfall och höga fönster. Direkt väster om kyrkogården, där det nu finns en stor, grusad parkeringsplats, låg förut folkskolan som revs på 1970-talet. Det vitputsade huset söder om parkeringsplatsen är en f.d. lärarbostad. Övrig bebyggelse består främst av bondgårdar med manbyggnader från 1900- 1930-tal tillsammans med några småställen med faluröda stugor nära kyrkan.

LÄRARBOSTAD - Stort, tvåvånings boningshus uppfört ca 1890 och ombyggt 1924 till nuvarande utseende som är typiskt för 1920-talets monumentala villaarkitektur. Byggnaden har vitputsade fasader, ett avvalmat mansardtak med långt neddragna gavelpartier samt spröjsade fönster med smårutor. En trädgårdstomt omgärdar huset.

KOMMINISTERBOSTÄLLE - Den timrade manbyggnaden från 1859 har en fasad av faluröd locklistpanel, sadeltak med tegelpannor samt spröjsade fönster. Två nyare flygelbyggnader.

MISSIONSHUS - Stort missionshus uppfört 1927 med kyrksal och vaktmästarbostad. Fasaderna har liggande, vitmålad fasspåntpanel och stora spröjsade fönster samt rundfönster på gaveln. Sadeltaket är plåttäckt.