Stäng fönster Falköping kn, GUDHEMS KYRKA KYRKOMILJÖ , Västra Götaland

Beskrivning
GUDHEMS KYRKOMILJÖ, en plats med anor långt tillbaka i tiden, ligger på Falan nedanför Mössebergs norra sluttning med utsikt mot Hornborgasjön och med Kinnekulle i fonden. Åt väster och söder ansluter uppodlad mark ända inpå kyrkogårdsmuren. Öster om kyrkan, innanför kyrkogårdsmuren, ligger ruinerna av Gudhems nunnekloster som tillhörde cisterciensorden och grundades på 1160-talet. Klostret anlades på Gudhems kungsgårds mark och kungsgårdens kyrka byggdes om till klosterkyrka. Platsen har dock än äldre anor då man invid klostret har undersökt ett gravfält från yngre järnålder.

Sydöst om kyrkan ansluter vägen från Gudhems samhälle via en allé som leder fram till en stor grusad parkeringsplats. Söder om parkeringsplatsen ligger Kungsgården vars byggnader, som uppfördes av sten från klostret under 1600- och 1700-talen, är belägna på östra sidan om vägen. Invid Kungsgården finns lämningar av en 1600-talsby i form av husgrunder och hägnadssystem. Gårdens gamla smedja används som klostermuseum och en arbetarbostad, från andra hälften av 1940-talet, i trä har, fram till 2001, fungerat som pastorsexpedition och vaktmästarutrymme.