Stäng fönster Falköping kn, GÖKHEMS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
GÖKHEMS BY har ett typiskt "Falbygdsläge", vid en inbuktning i kalkstensplatån, ovanför en vattenförande sänka. Odlingslandskapet kring byn är genomgående öppet och mjukt böljande, sparsamt bevuxet med lövskogsdungar och med lövträd kring utskiftade gårdar. I byns närhet finns flera förhistoriska fornlämningar, främst stensättningar och rösen, samt två källor som enligt gammal hävd skall vara offerkällor. Trots laga skifte på 1860-talet finns en samlad bybebyggelse som går tillbaka på det tidigare bebyggelsemönstret. Den gamla byn låg kring och väster om kyrkan.

GÖKHEMS KYRKOMILJÖ är väl samlad på den övre kanten av den tidigare bytån. Den täta bebyggelsen närmast kyrkan bevarar de flesta historiska funktioner som brukar finnas runt sockenkyrkor. Norr om kyrkan finns en stor öppen grusplan som nu används bland annat som parkeringsplats. Väster om denna plan ligger en skolbyggnad som är uppförd 1909 och idag används som församlingshem.

Öster om planen finns en äldre ekonomibyggnad som förut fungerat som bl.a. kyrkstall. En liten grusväg, den tidigare sträckningen av riksvägen, passerar kyrkan i nordost. Kring denna är mycket av bybebyggelsen placerad. Precis norr om vägen, på en traditionell placering på tån, finns en f.d. fattigstuga som idag är hembygdsgård. Väster om kyrkan sluttar marken ganska brant nedåt mot den f.d prästgården med två manbyggnader. Från kyrkogården, ner till prästgården, går en trappa som skall ha 27 trappsteg, lika många som Nya Testamentets böcker. Vid byns slut i nordväst, vid ett typiskt läge vid ett vägskäl ligger ett boningshus från 1920-talet som har inrymt lanthandel in på 1960-talet. Öster om kyrkan reser sig terrängen och på en kulle, ca 150 meter från kyrkan, ligger ruinen efter en liten romansk kyrka kallad Överkyrke ruin. Denna kyrka anses ha samexisterat med Gökhems nuvarande kyrka under ca 300 år. Kyrkan grävdes ut 1955 och man kunde konstatera att den haft rakt ett avslutat kor vilket enligt vissa forskare talar för ett engelskt missionsinflytande vid dess uppbyggnad.

SKOLBYGGNAD - Det sedan byggnadstiden välbevarade skolhuset uppfördes på hög naturstenssockel med gulvit fasspånt på växlande ledder. De höga fönstren består av sex lufter som är spröjsade nedtill. Taket är täckt av tvåkupigt tegel. Huset har en bostadsdel åt norr.

EKONOMIBYGGNADER - På norrgaveln finns ett flertal utedass som säkert varit till för skolan. Huset har stående locklistpanel med röd slamfärg, och ett tegeltäckt sadeltak. Norr om byggnaden finns ett mindre garage.

HEMBYGDSGÅRD, F.D: FATTIGSTUGA - Fattigstugan byggdes i slutet av 1800-talet om till ålderdomshem och har även inrymt skolhus. Byggnaden har faluröd, stående locklistpanel, vita fönsterbågar och sadeltak.

F.D: KYRKOHERDEBOSTÄLLE - Byggnaden som uppfördes 1922 är ett stort, tvåvåningshus med vitputsad fasad. Det valmade sadeltaket är belagt med betongpannor. Byggnaden med sina fontespisar och öppen veranda har bevarat sin karaktär av 1920-tals nyklassicism. Huset omges av en stor trädgårdstomt.

GAMLA PRÄSTGÅRDEN - Den gamla prästgården från 1850 blev arrendatorsbostad 1922. Huset i 1 1/2 våning har blekgul locklistpanel, rödbruna fönstersnickerier och ett sadeltak täckt med betongpannor. Huset har exteriört bevarat sin 1800-talskaraktär. Som flyglar ligger det ett uthus samt ett magasin byggt i gjuteteknik. Gården har flera ekonomibyggnader från kring år 1900.