Stäng fönster Falköping kn, HÖGSTENA KYRKA KYRKOMLJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
HÖGSTENA KYRKA - Kyrkan är belägen mitt i Högstena by, väster om Plantaberget. Högstena by omges av åker- och enbevuxna betesmarker och sluttningar med lövskogsdungar. Söder om byn ligger en av Falbygdens viktigaste koncentrationer av gånggrifter samt järnåldersgravar. På 1600-talet var Högstena en av Östfalbygdens stora tresädesbyar med 14 tätt samlade gårdar kring kyrkan. När laga skifte infördes på 1850-talet flyttades många gårdar ut. Trots detta är bebyggelsen i byn fortfarande samlad runt kyrkan.

Till kyrkomiljön hör en före detta skola från 1864, nu fungerande som bygdegård, med lärarbostad från 1922, nu privatbostad, belägen strax öster om kyrkan. I byn finns även karaktärisktiska inslag som missionshus och f.d. lanthandel från 1883. Väster om kyrkogården ligger ett äldre, mycket välbehållet 1700-talshus med tillhörande ekonomibyggnader och trädgård som sträcker sig nästan fram till stigluckan i kykogårdsmurens nordvästra hörn. Alldeles utanför norra och västra delarna av muren rinner en stenskodd, liten bäck.

SKOLHUS - Välbevarad skolbyggnad med faluröd locklistpanel, stora spröjsade fönster och lunettfönster på gavlarna samt ett sadeltak täckt med tegelpannor.

LÄRARBOSTAD - Sedan byggnadstiden välbevarad byggnad med faluröd locklistpanel, korsspröjsade fönster, farstukvist med snickerier och ett tegeltäckt, avvalmat mansardtak.