Stäng fönster Falköping kn, KARLEBY KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
KARLEBY KYRKA i Karleby by ligger flackt i det omkringliggande, relativt storskaliga odlingslandskapet. Karleby bildar tillsammans med intilliggande Lovene by en ca 2,5 km lång radby, Karlebylånga, som är belägen ovanför kalkstensklevens sluttning till Åslesänkan. Bybebyggelsen, som är placerad med ett typiskt "Falbygdsläge" på randen av kleven, har vid utblick över landskaper nedanför. Byggnaderna är placerad utmed länsväg 859 som är ett mycket gammalt färdstråk. Den långa kontinuiteten visar även mängden med gånggrifter, hällkistor, högar och stensättningar.

Bebyggelsestrukturen, som till stora delar överensstämmer med hur byn såg ut på 1600-talet, består idag av sockenkyrka, skolhus från 1920-talet som nu är församlingshem, väl samlade bondgårdar och mindre boningshus. Entrén till kyrkan sker från länsvägen öster om kyrkan via en allé av askar. Norr om allén finns en parkeringsplats. Åt norr och väster ansluter åkermarken direkt invid kyrkogården. Söder om kyrkan gränsar den till ett större lantbruk med beteshage och en hästpaddock sydost om kyrkogården. Söder om länsvägen finns ett större skolhus från 1920-talet.