Stäng fönster Falköping kn, KÄLVENE KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
KÄLVENE KYRKA ligger på en flack höjd omgiven av ett i det närmaste helt uppodlat landskap. Byområdet avgränsas i norr av järnvägen Vartofta-Tidaholm och i öster av riksväg 47 mot Jönköping. 1906 blev byn en anhalt vid den nyanlagda järnvägen och utvecklades efterhand till ett litet bygdecentrum. Byns norra del erinrar fortfarande om denna epok med egnahems- och villabebyggelse från 1910-40-talen. Längs den trädkantade byvägen intill kyrkan finns en f.d. skolbyggnad från 1877 som idag används som församlingshem och privatbostad, några egnahem från 1940-50-talen samt ett mindre jordbruk.

SKOLHUS - Byggnaden, som uppfördes 1877, byggdes om 1920 till nuvarande utseende. Väggarna är klädda med faluröd locklistpanel, sadeltaket är klätt med tegelpannor och fönstren är spröjsade.