Stäng fönster Falköping kn, LUTTRA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
LUTTRA KYRKA ligger relativt flackt omgiven av ett jordbruks- och odlingslandskap. Byn har ett vanligt byläge för Falbygden, i sluttningen ovanför en vattenförande sänka. Öster om byn finns några gånggrifter som sannolikt påvisar en lång kontinuitet av boende på platsen. Bybebyggelsen, som är mycket koncentrerad och samlad kring kyrkan, består av en fd skolbyggnad från 1912 som idag används som församlingshem samt bondgårdar med boningshus från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Från kyrkan går en smal, backig bygata ned i sänkan i väster. Nordväst om kyrkan går riksväg 46 som drogs närmare byn i slutet av 1980-talet. Mellan skolan i väster och kyrkogården finns en asfalterad yta som används som parkeringsplats.
SKOLHUS - Byggnaden är uppförd i 1 1/2 våning. Sadeltaket är belagt med tegelpannor och fasaderna består i första våningen av liggande fasspåntpanel och i den övre av stående locklistpanel.