Stäng fönster Falköping kn, MULARPS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
MULARPS KYRKA är belägen på en avsats vid kalkstensplatån nedanför Gerumsberget där Mularpsbäcken rinner över en inbuktning i platån. Åt väster har man milsvid utsikt över det relativt storskaliga odlingslandskapet. Jordbruket präglar närmiljön kring kyrkan, bybebyggelsen består av jordbruk och mindre boningshus är samlade kring bäcken och vägen som passerar kyrkan. De flesta manbyggnader är uppförda under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Kyrkan har ett större jordbruk med ett flertal byggnader som närmsta granne åt öster och åt norr. Åt söder tar betesmarker vid direkt utanför kyrkogården. Sydväst om kyrkan, utanför kyrkogårdsmuren, finns kyrkans ekonomibyggnad. Fram till kyrkogårdens huvudingång väster om kyrkan leder en grusad gång som är kantad av en allé av pelaralmar. Denna allé mynnar åt väster i en grusad parkeringsplats. Nordväst om kyrkan ligger ytterligare en gård med omgivande trädgård. Väster om denna gård och parkeringsplatsen går landsvägen utmed terrasskanten.

EKONOMIBYGGNAD - Kyrkboden uppfördes i och med den stora renoveringen 1914-16. Byggnaden har torpargrund, stående faluröd panel och ett sadeltak täckt med tvåkupigt lertegel. Åt söder finns en dörr till ett torrdass och åt norr finns dörren till redskapsförrådet. Plankdörrar och vindskivor är svartmålade.