Stäng fönster Falköping kn, NÄS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
NÄS KYRKA är flackt belägen i ett vidöppet, mjukt kuperat odlingslandskap. Under skiftena på 1800-talet har byområdet splittrats upp genom gårdsomflyttningar så att det idag finns en koncentration av gårdar söder om kyrkan, och en samling kring kyrkan. Bebyggelsen på båda platser är placerad längs landsvägen. Invid kyrkan har bebyggelsen ett något splittrat intryck med en bondgård och några mindre boställen. Från västingången till kyrkogården löper en bred grusgång, kantad av en allé, ned mot landsvägen där den avslutas med en recent smidesgrind. Allén består av varannan ung, varannan äldre lind. En mur, med en liten smidesgrind, avgränsar åt norr och ett taggtrådsstängsel åt söder. Direkt söder om allén finns en grusad parkeringsplats.