Stäng fönster Falköping kn, SKÖRSTORPS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
SKÖRSTORPS RUNDKYRKA är belägen på en svag höjd omgiven av ett småskaligt, kuperat jordbrukslandskap med insprängda gårdsbildningar. Kyrkan och den omkringliggande bybebyggelsen är belägen söder om Gerumsberget i en däld på kalkstensplatåns sluttning vilket gör att byn upplevs som lågt belägen. Bebyggelsen, som förutom kyrkan, består av bondgårdar och skolhus, är främst belägen kring länsväg 193 mot Tidaholm som passerar en bit söder om kyrkogården. Det mesta av bebyggelsen är uppförd under 1900-1930-talen. Avfarten från vägen sker sydväst om kyrkan där också parkeringsplatsen finns. Intill denna finns en skolbyggnad och en skollärarbostad, byggda i vinkel mot varandra, samt en ekonomibyggnad med utedass. Från skolan leder en grusväg fram mot kyrkogårdens huvudingång åt söder. Strax utanför kyrkogårdsmurens sydvästra hörn finns kyrkans ekonomibyggnad med en intilliggande stegbod. Kyrkogården omges av odlingsmark åt norr, öster och väster.

SKOLBYGGNAD OCH LÄRARBOSTAD - Skolbyggnaderna är enhetligt uppförda i 1 1/2 våning med mansardtak klädda med tvåkupigt tegel och väggar med stående locklistpanel som målats i en bruten vit färg. Fönstren, vars bågar är målade i en mild, grön kulör, har mittpost och är spröjsade. Skolbyggnaden från 1925, nuvarande församlingshemmet, vilar på granitgrund och har interiört delvis ursprungliga inredning och planform. Skollärarbostaden från 1930, som har en putsad grund samt frontespis åt norr och veranda åt söder, fungerar idag som privatbostad.

EKONOMIBYGGNAD TILL SKOLBYGGNADERNA - Nordost om dessa hus finns ett skol/kyrkstall som har faluröd locklistpanel och ett sadeltak klätt med tvåkupigt lertegel. Stall/garagedörrarna finns åt söder och de två dassdörrarna (den ena inrymmer fyra holkar) åt väster.