Stäng fönster Falköping kn, SLÖTA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
SLÖTA KYRKA OCH BY är högt belägna nedanför Ålleberg vid kanten av kalkstensplatån. Byn omges av ett öppet, mjukt kuperat odlingslandskap. I byn kan drag av den oskiftade byn med sin koncentrerade bebyggelse skönjas i förhållad till omlandet. Väster om kyrkan går Vartorftavägen som har formen av en bygata kring vilken byns bebyggelse är samlad. Mitt emot kyrkan, på andra sidan vägen, ligger den nuvarande prästgården. Ytterligare norrut utmed vägen ligger den förutvarande arrendatorbostaden med en huvudbyggnad och ett äldre bostadshus, sannolikt från sent 1800-tal. Norr om kyrkogården ansluter skolans trädgård. Skolbyggnaden, med bredvidliggande lärarbostad, ligger utmed vägen och är från 1875 . Öster om kyrkogården sluttar marken brant ned mot sädesfält och betesmarker.

NUVARANDE PRÄSTGÅRD - f.d. pastorsexpedition. Byggnaden har en putsad fasad med vita fönster- och dörromfattningar, stor entrétrappa och balkong på andra våning. Sadeltaket är täckt med tvåkupigt tegel. En grusgång leder upp genom trädgården från parkeringen och vägen. Huset är uppfört i början av 1960-talet, och ersatte då eventuellt ett tidigare hus som låg på samma tomt. Vid sidan om nuvarande prästgård ligger fd kyrkvaktmästarbostaden, byggd 1945 numera privat ägo.

F.D. ARRENDEBOSTAD - Den f.d. arrendebostaden har gulmålad locklistpanel, vita fönster- och dörromfattningar samt knutar. Taket är täckt med tvåkupigt lertegel. Centrerad på fasaden sitter en fronton. Fönstren har mittpost där varje luft är spröjsad till tre rutor. På andra våningen finns lunettfönster. Åt söder finns en veranda med papptak. Hela fastigheten är numera avyttrad.

F.D. PRÄSTGÅRDEN - Det intilliggande bostadshuset som tidigare fungerade som prästgård, har en rödmålad lockpanel, vita omfattningar och knutar och en centrerad ingångsdörr. Första våningen har kvadratiska fönster med mittpost och två rutor per luft medan andra våningen har krysspröjsade fönster. Taket är ett äldre, korrugerat plåttak.

SKOLAN - uppförd i gjuteteknik (gjutet kalkbrukshus), 1875, är en av få bevarade av detta byggnadssätt i kommunen. Byggnaden inrymde tidigare en expedition men är numera församlingshem. I den vitputsade fasaden finns höga korspostfönster samt en centrerad ingång. Sadeltaket är täckt med tvåkupigt lertegel.

LÄRARBOSTAD - Huset, som uppfördes ca 1910, har en fasad av gulmålad locklistpanel med gröna knutmarkeringar och omfattningar. Fönster med korspost är målade röda och åt sydöst finns ett litet trapptorn med tälttak. Valmat tak som är täckt med tvåkupigt tegel. Lärarbostaden är numera avyttrad.