Stäng fönster Falköping kn, SÖRBY KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
I SÖRBY BY är bebyggelsen samlad kring kyrkan och i en klunga västerut längs vägen mot Floby samhälle. Byggnaderna är i huvudsak från 1800-tal och tidigt 1900-tal. Byn och kyrkplatsen är belägna i ett öppet läge med vidsträckta åkermarker i söder och öster. Före laga skifte, som genomfördes 1857-61, var byn förhållandevis stor. Idag finns endast två bondgårdar kvar på sina ursprungliga platser. Väster om kyrkan finns ett f.d. skola från 1923 som idag används som församlingshem. Den tidigare skolbyggnaden från 1870-talet, som sedan 1923 fungerat som boningshus, är belägen öster om kyrkan. Alldeles norr om kyrkogården går västra stambanan.

SKOLBYGGNADEN, som är belägen strax väster om kyrkan, uppfördes 1923 tillsammans med en separat lärarbostad som idag är kraftigt ombyggd. Skolan har en fasad med gråmålad locklistpanel, grönmålade spröjsade fönster och ett förhållandevis spetsigt tegeltäckt sadeltak.