Stäng fönster Falköping kn, TRÄVATTNA KYRKA KYRKOMILJÖ, TRÄVATTNA KYRKBY, Västra Götaland

Beskrivning
TRÄVATTNA KYRKBY ligger på en höjdsträckning vid Lidan och omges i norr av odlingsmarker, i söder av skog. Den samlade bebyggelsen är främst samlad kring kyrkan vid vägen mot Larv (länsväg 661). Större delen av byn inklusive kyrkan brann ned 1848. Återuppbyggnaden reglerades genom laga skifte med påföljd att nästan alla bondgårdar flyttades ut från bytomten. I dagens by finns f.d. sockenskola invid bygata mitt emot kyrkan, nu församlingshem, f.d. lanthandel och två små mejerier samt ett missionshus från ca år 1900. Bebyggelsen är till största delar uppförd ca 1880-1940.

TRÄVATTNA KYRKA ligger relativt öppet med utsikt över ett landskap med småskalig jordbruksmark. Mitt emot kyrkogården, på andra sidan vägen, finns en rest av den så kallade Lindgrenska parken som skänktes till församlingen av patron Henrik Leman på Salaholm 1877. Direkt väster om kyrkan ligger en lika gammal, eller eventuellt äldre ekonomibyggnad.

EKONOMIBYGGNAD - Byggnaden har faluröd locklistpanel och sadeltak med tvåkupigt lertegel. Åt öster finns två garage/vagnsportar vilket antyder att huset har använts som skol- eller kyrkstallar. Huset har källare och utedass på kortsidan.

SKOLBYGGNAD - Skolhus i 1 ½ våning uppfört av trä på 1910-talet med ljusgul locklistpanel och öppen snickeriprydd veranda. Det avvalmade sadeltaket är täckt av tegelpannor.