Stäng fönster Falköping kn, VILSKE- KLEVA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
VILSKE-KLEVA KYRKA ligger i Kleva by i den branta sluttningen till kalkstensplatån där små bäckar har varit naturliga vattentäkter. Före 1850-talets laga skifte var bybebyggelsen mer koncentrerad till medeltidskyrkan som är placerad på en avsats på sluttningen. De stora nivåskillnaderna i terrängen ger byområdet en speciell karaktär med gårdar på stegvisa avsatser kring länsväg 679 som slingrar sig upp mot platån. Odlingsmarker omväxlas med ängs- och hagmarker och lövskog. Bebyggelsen i byn är uteslutande uppförd under tidsperioden 1850-1940. Förutom bondgårdar och sockenkyrkan finns byggnader med typiska byfunktioner; sockenmagasin, f.d. ålderdomshem, f.d. kyrkoherdeboställe, f.d prästgårdsjordbruk, f.d. klockareboställe samt f.d. skolbyggnad och lärarbostad. Förutom skolhuset ligger de övriga kring kyrkan. Väster om kyrkan ansluter betesmarker och direkt utanför den södra kyrkogårdsmuren passerar en landsväg. Intill denna, mitt emot kyrkan, finns en parkering och en nyuppförd ekonomibyggnad i trä som tillhör kyrkan.

EKONOMIBYGGNAD - Byggnaden, som sannolikt är uppförd under slutet av 1900-talet, inrymmer förråd, vaktmästarkök och toalett. Fasaden har faluröd panel och ett sadeltak täckt med tvåkupigt tegel.

KYRKOHERDEBOSTÄLLE - Huset, som idag är privatbostad, är beläget på en stor trädgårdstomt sydväst om kyrkan. Det uppfördes 1939 i 1 ½ våning med stora frontespiser på långsidorna, vitgul locklistpanel och sadeltak med taktegel. Söder därom låg prästgårdens kalkbruk.

ÅLDERDOMSHEM OCH SOCKENMAGASIN - Husen är belägna nordöst om kyrkan på den branta sluttningen. Tomten har direkt ingång till kyrkogården. Ålderdomshemmet, nu boningshus, är en envånings byggnad med vind uppförd 1906. Exteriört har det vit locklistpanel, korspostfönster och sadeltak täckt med tegelpannor. Sockenmagasinet, som ligger på tomten, är en enkel liten faluröd träbyggnad på kalkstensockel. Byggnaden uppfördes under 1800-talet som uthus, men tjänstgjorde vid slutet av seklet som sockenmagasin.

PRÄSTGÅRDSJORDBRUK - Detta är beläget öster om kyrkan och består av en manbyggnad från 1920-talet och ett välbevarat uthus av trä som under 1800-talet inrymde brygghus och bostadsrum. Huset är klätt med faluröd locklistpanel och har spröjsade fönster, pardörr med snedställd panel, profilerade fönster- och dörromfattningar och ett sadeltak täckt med tegelpannor.

SKOLHUS OCH LÄRARBOSTAD - Skolhuset, nu församlingshem, uppfördes 1880 och byggdes om 1930. Samtidigt uppfördes lärarbostaden i 1 ½ våning med faluröd locklistpanel, vitt listverk och en frontespis med tympanon ovanför ingången. Det långsmala skolhuset i en våning har faluröd locklistpanel, vitt listverk och gavelplacerad ingång. Båda husen präglas av en enkel 1920-talsklassicm. Husen är belägna en bit bort, sydöst om kyrkan.